Geplaatst door Christina op 15 oktober 2018

Antwerpse studenten weten verrassend veel over obligaties en aandelen

© Fotografie: Eliott Abrahams

Testen bewijzen keer op keer dat het slecht gesteld is met de financiële geletterdheid van de Belg. Maar de Antwerpse studenten Toegepaste Economische Wetenschappen (TEW) van de Universiteit Antwerpen bewijzen het tegendeel. Een initiatief van de vermogensbegeleider Fortuna Financial Group maakt duidelijk dat studenten wel degelijk het verschil kennen tussen aandelen, obligaties of andere beleggingen.

De economiestudenten van Wikings, de oudste studentenvereniging van Antwerpen die de studenten van de faculteit TEW verenigt, deden de test over financiële geletterdheid met vermogensbegeleider Frank Peeraer van Fortuna Financial Group. Ze behaalden een gemiddelde score van 53%. Niet echt top, maar de vragen waren ook niet van de poes.

CEO Peeraer, zelf licentiaat TEW, bekent: “ Ik zou zelf niet geweten hebben op het einde van mijn studies wat een aandeel of obligatie was als ik er mijn thesis niet had overgemaakt. Het is ook normaal dus dat een aantal studenten daarover struikelen. Het erfrecht is het slechts gekende deel van hun kennis maar dat is ook een enorm kluwen met grote verschillen tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië. De studenten hebben mij alvast zeer positief verrast zowel door hun kennis als door hun houding.”

Positief is ook dat het cliché dat Belgen liever sparen dan beleggen lijkt niet op te gaan voor studenten.  Op de vraag ‘In wat zou u beleggen als u 100.000 euro had’ antwoordde de helft van de studenten spontaan dat ze het bedrag in aandelen zouden beleggen. Slecht 4% van de studenten kiest voor cash. Na de presentatie  koos zelfs 88% voor aandelen. 4% blijft trouw aan cash, niemand kiest nog voor obligaties.

De meeste studenten vinden het trouwens wel belangrijk om de investeringsmogelijkheden te kennen hoewel ze zelf nog niet actief zijn in de beleggingswereld.  “Ik heb wel  een aandelenportefeuille. De interesse in de financiële wereld heb  ik van thuis meegekregen”, zegt praeses Tycho De Staeytyd. “Maar de opportuniteiten in residentieel vastgoed , zoals een van de topics was van deze avond zijn nieuw voor mij. Daar ga ik me na vanavond toch eens in verdiepen.”

Christina

E-mail: christina.van.hoorick@fortunafg.com
Telefoon: 03/205.95.50
LinkedIn: /company/fortuna-financial-group