Geplaatst door Redactie op 19 september 2016

8 op de 10 Belgen weet te weinig over beleggingen en aandelen

De Belg heeft geen kaas gegeten van beleggingen en aandelen. Dat stelt vermogensbeheerder en beleggingskantoor Fortuna Financial Group op basis van een bevraging bij 2.000 Belgen tussen 1 mei 2015 en 1 mei 2016. Maar liefst 80% van de Belgen heeft onvoldoende kennis over hoe beleggingen en aandelen in de praktijk werken. “Neem basisbegrippen als aandelen en beleggingen op in de eindtermen en organiseer een beleggerscompetitie tussen onze secundaire scholen”, is de oproep van het Antwerpse kantoor.

Fortuna Financial Group, Belgisch vermogensbeheerder en beleggingskantoor, bracht het afgelopen jaar de kennis van de Belg rond basisbegrippen als beleggingen, aandelen en Tak21-producten in kaart. Het resultaat van de bevraging bij ongeveer 2000 Belgen is niet bijster goed: 8 op de 10 Belgen weet niet hoe beleggingen en aandelen in de praktijk werken. Hoe de financiële alternatieven voor een spaarboekje in de praktijk precies werken? 80% van de Belgen heeft er geen benul van.

1 op 10 Belgen weet niet hoe een belegging werkt

Het merendeel van de Belgen is vertrouwd met hoe een zichtrekening werkt. Toch blijkt uit de bevraging van Fortuna Financial Group dat nog altijd 27% van de ondervraagde Belgen te weinig weet over dat nochtans heel courante financiële product. Erger is het gesteld met de kennis rond obligaties, beleggingen, aandelen en TAK21-producten. Daarvan weet amper 1 op de 5 Belgen voldoende hoe deze financiële producten werken. En amper 1 op de 20 Belgen weet hoe Private Equity en gestructureerde producten in de praktijk in elkaar zitten.

Frank Peeraer, CEO van Fortuna Financial Group: “Sinds 1 mei 2015 is onze sector bij wet verplicht om te peilen naar de financiële kennis van potentiële klanten. Onze bevraging gaat dus over Belgen die concrete plannen hebben om hun spaargeld te beleggen, nu het klassieke spaarboekje nog weining opbrengt. Eén jaar later blijkt dat 8 op de 10 van die Belgen niet weet hoe die financiële producten zoals beleggingen, aandelen of obligaties werken. Maar ze hebben het ook nooit geleerd op school.”

Aandelen en beleggingen opnemen in eindtermen

Fortuna Financial Group roept op om de schoolgaande jeugd beter op te voeden. De bevraging toont aan dat er nood is aan een gestructureerde aanpak. De schoolgaande jeugd moet zich economische begrippen zoals aandelen, beleggingen en obligaties eigen maken.

Frank Peeraer: “Het is niet de bedoeling om van onze jeugd heuse financiële doctors te maken. Maar wie de basisprincipes van de economie niet meekrijgt op school, haalt die achterstand nooit meer in. Die beginselen kan je op een ludieke manier aanleren. Ik denk bijvoorbeeld aan een beleggingscompetitie tussen onze secundaire scholen: praktisch, uitdagend en leerrijk.”

Redactie
Redactie

E-mail: info@fortunafg.com
Telefoon: 03/205.95.50
LinkedIn: linkedin.com/company/fortuna-financial-group