Geschreven door Redactie op 7 oktober 2017

Evenveel vijftigers als dertigers aan het werk in Vlaanderen

De vergrijzing bereikt vandaag een historisch kantelpunt. Voor het eerst zijn er evenveel dertigers als vijftigers aan het werk. Twintig jaar geleden zag onze arbeidsmarkt er nog totaal anders uit.

In 1996 werkten er nog drie dertigers waar er één vijftiger werkte in Vlaamse bedrijven. Dit is een keerpunt voor Vlaanderen. Wanneer de huidige vijftigers met pensioen zullen gaan, staan er niet genoeg jongeren klaar om hun jobs in te vullen. Dat bericht De Tijd op 6 oktober.

De redenen voor de vergrijzing zijn zeer uiteenlopend. Tot en met de Tweede Wereldoorlog waren er altijd meer dertigers aan het werk dan vijftigers. De babyboomgeneratie na de Tweede Wereldoorlog verstoorde deze verhouding, maar is zeker niet de enige verklaring voor de vergrijzing van vandaag. We werken ook langer, vandaag de dag is 74% van de vijftigers nog steeds aan de slag.

Wat zal de toekomst ons brengen? Doordat de grote groep vijftigers ook (ongeveer) gelijktijdig met pensioen zal gaan, zal de schaarste aan arbeidskrachten toenemen. Deze is vandaag reeds voelbaar op de arbeidsmarkt, met een recordaantal van 40.000 openstaande vacatures bij Vlaamse bedrijven. In combinatie met de economische groei die ook nog eens nieuwe jobs creëert, zal er grote druk uitgeoefend worden op onze arbeidsmarkt.

Het blijft belangrijk om in te spelen om langetermijntrends, zoals een verouderende bevolking. Via de succesvolle Baloise Fortuna Immo strategie wordt er ingespeeld op de vergrijzing door vooral in te zetten op vastgoed binnen de zorgsector. Interesse? Contacteer ons vrijblijvend via info@fortunafg.com

 

Bron: De Tijd

Redactie
Redactie

E-mail: info@fortunafg.com
Telefoon: 03/205.95.50
LinkedIn: linkedin.com/company/fortuna-financial-group