Geplaatst door Redactie op 8 augustus 2017

Wordt de beleggingsverzekering interessanter dan beleggingsfondsen?

© www.SeniorLiving.Org

CEO Frank Peeraer werd door Trends geïnterviewd over de impact van het Zomerakkoord op beleggingen. Wordt de beleggingsverzekering na het Zomerakkoord interessanter?

Het Zomerakkoord

In De Tijd van 21 juni 2017 deelde Fortuna reeds haar mening over de fiscaliteit in ons land. In een land als België heerst er een enorm fiscaal kluwen over alles wat met fondsen en trackers te maken heeft. Door de verschillende belastingen is het aan het einde van de rit vaak moeilijk om de waarde van je belegging te kennen. Met het Zomerakkoord komt er weer een uitbreiding aan de zogenoemde Reynders-taks, wat het fiscaal plaatje nog meer vertroebelt.

Voor een duidelijk overzicht van de belastinghervorming 2018, verwijzen we naar het heldere overzicht, gepubliceerd door BDO. Het grootste aandachtspunt van het Zomerakkoord is ongetwijfeld de taks op effectenrekeningen. Deze houdt een jaarlijkse heffing in op effectenrekening aan een tarief van 0,15%, waarbij de eerste 500.000 euro wordt vrijgesteld. Voor beleggers is dit een extra taks bovenop de Reynders- en beurstaks.

Niet van toepassing bij beleggingsverzekering

“Bij beleggingsverzekeringen is het plaatje duidelijk: je betaalt 2 procent premiebelasting op elke storting en daarna betaal je geen belastingen meer”, aldus Frank Peeraer, CEO bij Fortuna Financial Group. “Als de verzekeraar niet te veel instap- en beheerskosten aanrekent, kun je die premieheffing in twee jaar terugverdienen. Als je bovendien wil switchen tussen een veeleer defensief fonds naar een offensief fonds, vermijd je met de verzekeringsstructuur de beursbelasting.” Dynamische fondsenbeleggers die regelmatig van het ene naar het andere fonds overstappen, opteren dan ook best voor een beleggingsverzekering.

Het belangrijkste argument pro levensverzekeringen na het Zomerakkoord is dat deze niet onderhevig zijn aan de heffing op effectenrekeningen. Als u geld stort in een beleggingsverzekering, komt dat niet op een effectenrekening terecht. Tak23 producten aanbieden is niet alleen veel aantrekkelijker, het is simpelweg gewoon eenvoudiger.

Fiscaal kluwen

De afgelopen tien jaar waren voor de belegger dan ook geen pretje. De Reynderstaks is het afgelopen decennium van 15 naar 30 procent verdubbeld. Ook de belasting op het aan- en verkopen van aandelen wordt binnenkort voor de vierde keer sinds 2011 opgetrokken. In se is de Reynderstaks een meerwaardetaks op obligaties. Het grote probleem is niet de taks zelf, maar vooral hoe deze berekend wordt. Hoe dit gebeurt weet eigenlijk niemand op voorhand, door een enorm gebrek aan transparantie. Door de (te) ruime interpretatie, kan de taks zelfs uitgebreid worden naar beleggingsproducten zonder obligaties, bijvoorbeeld trackers die via swaps een beursindex of grondstof schaduwen.

De taks op beursverrichtingen, op zijn beurt, is voor de particuliere belegger van toepassing op elke aan- en verkoop van aandelen en obligaties. Fondsen, daarentegen, die aandelen kopen en verkopen betalen deze taks niet. Om je de kost van beurstaks te besparen, moet je bijgevolg bereid zijn het beheer van je aandelenportefeuille uit handen te geven.

Bron: moneytalk.knack.be

Redactie
Redactie

E-mail: info@fortunafg.com
Telefoon: 03/205.95.50
LinkedIn: linkedin.com/company/fortuna-financial-group