Geplaatst door Redactie op 19 juli 2017

Beleggingsfondsen eindelijk uit dal

Opgelet: In het geciteerde artikel wordt partner Steven De Punt vernoemd als onafhankelijk vermogensbeheerder. Deze informatie is echter incorrect. Fortuna Financial Group is een onafhankelijke makelaar en vermogensbegeleider, geen vermogensbeheerder.

“Het trauma van de financiële crisis van 2008 is voorbij. Wat nog niet betekent dat de Belgen massaal aan het beleggen zijn”. De Standaard van 19 juli 2017 bericht in zijn rubriek ‘mens en economie’ over de prestatie van in België uitgegeven beleggingsfondsen. Partner Steven De Punt werd geïnterviewd om zijn visie op de feiten te geven.

Tien jaar na de crisis

De vereniging van vermogensbeheerders Beama maakte cijfers bekend omtrent de prestatie van beleggingsfondsen van het eerste trimester dit jaar. Met bijna 190 miljard euro aan waarde zitten in België uitgegeven beleggingsfondsen op hun hoogte peil ooit. Ruim tien jaar na de crisis, bereiken de beleggingsfondsen weer het peil van voor het beruchte jaar 2008. Het vorige record dateert van 2007.

Steven De Punt vindt een groei van 6 procent over een periode van tien jaar wel wat mager, zeker omdat de aandelenbeurzen zeer goed hebben gepresteerd. Ook Marnix Arickx, voorzitter van Beama, geeft toe dat de waardestijging vooral te danken is aan hogere noteringen op de financiële markten. Hij stelt echter vast dat de toestroom van vers geld, vooral bij aandelenfondsen en gemengde fondsen, ook op gang is gekomen.

Trouw aan het spaarboekje

Steven De Punt kadert: “er bieden zich inderdaad wel nieuwe klanten aan, maar de toestroom van geld komt uit mijn ervaring vooral van beleggers die reeds geïnvesteerd hebben, maar nu bijkopen. De recordwaarde van de beleggingsfondsen is geenszins een indicatie dat de Belg massaal aan het beleggen is. De meeste Belgen zweren nog steeds bij het spaarboekje”.

Hoewel er significant meer geld op spaarboekjes staat dan in beleggingsfondsen wordt gestopt, ziet de Nationale Bank wel dat appetijt om geld op een spaarboek te zetten, afneemt. Particulieren hebben zo’n 800 miljoen euro minder op de klassieke spaarrekening staan dan eind 2016. Door de lage rente laten veel Belgen hun liquide overschotten ook vaker gewoon op de zichtrekening staan. Wie op zoek gaat naar alternatieven voor het spaarboekje, denkt volgens De Punt in de eerste plaats niet aan beleggingsfondsen. Vastgoed ligt veel beter in de markt.

Marnix Arickx gelooft dat gemengde beleggingsfondsen een erg geschikt alternatief zijn voor hardnekkige spaarders. Pensioenspaarfondsen, bijvoorbeeld, waren met een stijging van 9 procent één van de snelst groeiende fondstypes tijdens het eerste trimester. Arickx ziet gemengde fondsen als een eerste stap voor mensen die toch interesse tonen om te beginnen beleggen.

 

 

Bron: De Standaard

 

 

 

Redactie
Redactie

E-mail: info@fortunafg.com
Telefoon: 03/205.95.50
LinkedIn: linkedin.com/company/fortuna-financial-group